Baer de Woers

Lambert Godfried Francken

Baer is geboren op 14 maart 1843 in Venlo en overleden op 19 juli 1916 in Venlo. Baer is zijn hele leven vrijgezel gebleven. Baer woonde op het Hetje 5 in Venlo, een niet meer bestaand straatje achter de stadswal.

Hij was arbeider bij de gemeentewerken en belast met het “poetsen” van de toen nog bestaande beken die open door de stad liepen. Daarnaast was hij beheerder van de gemeentelijke puinplaats waar hij de toezicht over de “stort” had die op de plaats van de oude haven lag.

Terwijl Baer normaal als beheerder van de puinplaats alleen werkplunje aan had stak hij zichzelf een paar keer per jaar in het gala. Baer ging dan uitgedost in hoge zwarte schoenen, witte broek, wit overhemd, gekleurde stropdas, zwarte slipjas met een pochetje en een stro hoed in Venlo in de stad op vaste plaatsen staan om te pronken. Baer liet zich dan, door de francofiel te spelen in cafés, trakteren op een “faroo” (borrel).

Zo af en toe was Baer uit het Venlose straatbeeld verdwenen. Dan zat Baer, die graag een stevige borrel dronk, in de Ommerschans, een inrichting voor drankzuchtige in Ommen.

Voor de herkomst van zijn bijnaam “Baer de Woers” zijn twee verklaringen. Volgens de eerste eenvoudigste verklaring verwees zijn bijnaam naar zijn voorliefde voor worst. De tweede verklaring is dat Baer in zijn woning op het Hetje  5 in Venlo, stukken worst aan ’t plafond had hangen, dit om te voorkomen dat de ratten eraan konden komen.

“Luuk-Anver-Paris” “La Belgique à bonheur, nondedju”!

Specificaties

Grootte  : 33 cm
Breedte  : 11 cm
Gewicht  : 1,3 Kg